CANARIAS
BASKETBALL ACADEMY

// VESZPRÉM
HUN|ENG
HUN|ENG

Interjú Arvydas Straupis mesterrel

2021. jan. 15.
In English
 
Eltelt a 2020-as év, ami a CBA-Veszprém háza táján is mozgalmas volt. Erről is kérdeztük Arvydas Straupis mestert, az akadémia litván vezetőedzőjét.
 
- Hogyan töltötte az ünnepeket?
- Mint minden évben, idén is a családommal voltam.
 
- Milyen az élet Magyarországon, miben más, mint az otthonában?
- Szeretek itt élni. Sok országban volt szerencsém élni már mint edző és mint játékos is, és kijelenthetem, hogy otthonosan érzem magam itt. Szép helyek találhatók erre, nyitott emberekkel. Sokban emlékeztet engem Litvániára. Nincs nagy különbség az ittlétem és az otthonom között. A családom, az otthonom és a barátaim természetesen hiányoznak, de itt is vannak kosárlabda edzések és tehetséges gyerekek. Ugyanaz a napi rutinom itt is, mint Litvániában vagy Gran Canarián.
 
- Mely dolgok tetszenek Önnek a legjobban Magyarországon?
- Nagyon szeretem a Balatont és a városokat körülötte, Budapest pedig csodálatos. A legjobb három városban nekem benne van Európában. Veszprémet is megemlíteném. Habár kisváros, az belvárosa gyönyörű. Vannak nagyok finom ételek is. A gulyást például nagyon szeretem.
 
- Edzősködött a tenerifei akadémián is. Hogyan hasonlítaná össze a kettőt?
- Véleményem szerint nincs nagy különbség. Az egyetlen differencia az, hogy az akadémia Veszprémben még kezdeti szakaszban van a tenerifeihez képest és a COVID helyzet nem tette lehetővé azt, hogy a játékosaink és a szervezetünk a legjobbjukat nyújtsák 2020-ban.
 

- A nyáron volt egy táborunk, méghozzá a CBA Summer Camp. Mik voltak a tapasztalatai?
- Minden edző és szervező profi munkát végzett. Még mindig kapok visszajelzéseket, hogy szerették a tábort, és szeretnének jövőre visszatérni, ami szerintem a legfontosabb egy ilyen eseménynél. Mindenki, aki ebben a táborban dolgozott, boldog lehet, hogy a különböző országokból érkező gyerek mind vissza akarnak ide térni. Hiszek abban, hogy az ilyen táborokkal elérhetjük a magunk és a gyerekek céljait.
 
- Magyarországra is elért a COVID-19 vírus. Mennyiben változtatta meg ez a munkát?

- Mindent nagymértékben megváltoztatott. Megváltoztattuk a munkánk stílusát is, miközben reméljük, hogy hamarosan vége.
 
- Miért ajánlaná a CBA-t egy kosárlabdázni vágyó fiatalnak?
- Mert mi más dolgokra és máshogy fókuszálunk, mint mások. Nagy hangsúlyt fektetünk az apró részletekre, legyen szó dobásról, labdavezetésről, passzolásról, mentalitásról és még sok más dologról. A munkánk kulcsa a játékosok egyéni fejlesztés, amelynek a spanyol, az amerikai és a litván kosárlabdaképzési módszerek elegye adja az alapját.
 
- Edzőként mi jelentette Önnek a legnagyobb sikert?
- A legnagyobb eredmény számomra edzőként az, hogy nagyon sok játékosnak segítettem elérni a céljaikat és válóra váltani az álmaikat. Remélem, a jövőben is sok embernek fogok tudni még segíteni, hiszen a kosárlabda az életem.
 
- Ön szerint mi kell ahhoz, hogy valakiből kiváló kosárlabdázó legyen?
- Ahhoz, jó játékos legyél, szerintem három dologgal kell rendelkezned. Első a karakter, második a fegyelem és harmadikként jön minden más, mint például a tehetség, a fizikum, stb.
 
- Mik a céljai a 2021-es évre?
- Sok játékosunk van az akadémián, nekik szeretnénk segíteni, amennyit csak tudok, hogy a minél többet fejlődjenek.